Skip to main content

Meerdere experts roepen het al een tijdje, slik vitamine D tegen corona. Ook verschillende huisartsen, longartsen en hoogleraren geven het advies bijval. Maar waarom wordt dit advies dan nog niet gecommuniceerd door onze overheid?

Vitamine D tekort in Nederland

Hoewel de naam anders laat lijken, is vitamine D helemaal geen vitamine. Het is namelijk een in vet oplosbaar hormoon dat onder andere zorgt voor de opname van fosfaat en calcium in het lichaam. Vitamine D is aanwezig in bepaalde soorten voeding als eieren, makreel of avocado’s. Maar het grootste deel van dit hormoon wordt door ons lichaam zelf gemaakt wanneer UV-straling onze huid raakt. Een vitamine D tekortkomt helaas veel voor in Nederland, vooral bij ouderen. Volgens onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap  heeft 50 procent van alle thuiswonende ouderen een te lage vitamine D-spiegel. Bij bewoners van zorginstellingen is dat zelfs 85 tot 90 procent. Ouderen zijn daarbij helaas ook een risicogroep voor corona. Het preventief slikken van vitamine D tegen corona zou voor deze groep dus zeker een uitkomst kunnen zijn.

Belang van het hormoon

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine D kan je onder andere last krijgen van vermoeidheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, pijn aan spieren of lusteloosheid. Er zijn een aantal risicogroepen naast ouderen die vooral moeten opletten op hun vitamine D balans. Zo kunnen veganisten/vegetariërs, zwangere vrouwen, mensen met een vetarm dieet of die weinig buiten komen ook snel een tekort oplopen. Vooral nu experts aangeven dat preventief vitamine D slikken helpt tegen de bijwerkingen van corona is het essentieel voor deze groepen om hierop te letten.

Vitamine D tegen corona

Gelukkig kun je door genoeg buiten te zijn een tekort aan vitamine D voorkomen. Iedere dag 15 tot 30 minuten buiten zijn is in de meeste gevallen genoeg voor je dagelijkse dosis vitamine D. Helaas wisselt het weer nogal in Nederland en kennen wij veel bewolkte dagen. Op dit soort dagen is het lastig voor jouw lichaam om genoeg van het hormoon aan te maken.

Immuunsysteem verbeteren vitamine D

Het is al een tijdje bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. Nu raden professoren, experts en doctoren na aanleiding van een onderzoek in Spanje aan om ook preventief vitamine D te slikken tegen COVID-19. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat vitamine D kan helpen bij een minder ernstig verloop van corona. Maar niet alleen bij corona helpt het om voldoende vitamine D te nemen, ook bij andere ziektes heb je kans op ernstigere symptomen bij een tekort aan het hormoon.

Groot gedeelte van Nederland slikt vitamine D 

Maar waarom wordt dit nog niet aangeraden door de overheid? Zij vinden dat er nog niet voldoende bewijs is geleverd vanuit de wetenschap. Desondanks is er uit een analyse van marktonderzoekbureau Info2Action gebleken dat zo’n 3,5 miljoen Nederlanders vitamine D slikken. Het slikken van extra vitamine D kan vrijwel geen kwaad. Het kan pas gevaarlijk zijn nadat je een heel potje in één keer doorslikt, dit is natuurlijk erg onwaarschijnlijk. Daarom raden veel experts ook aan om standaard vitamine D bij te slikken.

Het preventief nemen van vitamine D supplementen tegen de symptomen van corona werkt waarschijnlijk doordat vitamine D een rol speelt bij een goede werking van het immuunsysteem. Wil je jouw immuunsysteem dagelijks een boost geven? Wij hebben de All Vegan Immune Booster in het assortiment die naast vitamine D3 nog 7 andere vitamines en mineralen bevat.