Een boterham met ham en kaas, kwark met vruchten of een broodje met een gekookt eitje erbij. Welbekende Nederlandse ontbijtjes die je als veganist niet meer eet. Maar wat is nu wel een lekker en veganistisch ontbijt? We zetten er een aantal op een rij. 

Vegan pannenkoeken

Om maar gelijk met een super lekker en misschien onverwacht veganistisch ontbijt te beginnen; pannenkoeken! Deze pannenkoeken zijn gemaakt zonder dierlijke ingrediënten en heerlijk met vers fruit of een beetje jam. 

Ingrediënten voor 2 porties: 

  • 2 bananen 
  • 500 ml ongezoete plantaardige melk (bij voorkeur amandelmelk)
  • 1 theelepel bakpoeder 
  •  200 gram havermout 
  • 1 theelepel kaneel 
  • Eventueel 2 eetlepels Natural Green Protein of All Vegan Protein (voor extra eiwitten)
  • 1 theelepel vanille extract

Voeg alle ingrediënten samen in de blender en blend dit totdat er een glad geheel ontstaat. Hierna is het een kwestie van de pannenkoeken bakken. Een beetje olie in de pan en het beslag lichtbruin laten worden. De pannenkoeken kun je eten met wat jij lekker vindt. 

Veganistisch ontbijt: overnight oats 

Dit ontbijt is ideaal als je ‘s ochtends niet zoveel tijd hebt, omdat je het de avond van te voren kunt bereiden. Je hebt hiervoor een afsluitbaar potje nodig, zoals een weckpot, en de volgende ingrediënten. 

Ingrediënten 1 persoon: 

  • 50 gram havermout 
  • 150 gram plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk) 
  • Een snufje kaneel 
  • Eventueel een kleine theelepel ahornsiroop 
  • Toppings: bijvoorbeeld appel, hennepzaad, blauwe bessen
  • Eventueel 1 eetlepel Natural Green Protein of All Vegan Protein (voor extra eiwitten)

Meng de havermout, ‘melk’, kaneel, proteïne en de ahornsiroop samen in de weckpot. Vervolgens zet je dit de hele nacht in de koelkast. De volgende ochtend voeg je de toppings toe en je hebt een heerlijk voedzaam en vegan ontbijt klaar staan. 

Yoghurt met granola 

Als jij graag yoghurt of kwark eet ‘s ochtends en hier liever niet van af wilt wijken, kun je toch kiezen voor een veganistisch ontbijt. Het enige wat je hoeft te doen is de yoghurt of kwark verruilen voor sojayoghurt. De ongezoete soja yoghurt (bijv. Alpro) kun je hier bijvoorbeeld goed voor gebruiken. Wil je de granola zelf maken, zodat je er zeker kunt zijn dat deze ook vegan is? Gebruik dan het volgende recept. 

Ingrediënten

  • 300 gram havermout 
  • 90 gram ongebrande noten 
  • 20 gram hennepzaad
  • 6 eetlepels ahornsiroop 
  • 20 gram cacao nibs
  • Snufje zout
  • 20 gram chiazaad

Meng de havermout met de noten en de ahornsiroop. Vervolgens verdeel je dit over een met bakpapier beklede ovenplaat en strooi je hier wat zout overheen. Dit stop je in zijn geheel 30 minuten in een op 170 graden voorverwarmde oven. Wanneer de granola is afgekoeld voeg je de zaden en cacao nibs toe. De granola is heerlijk met sojayoghurt en bijvoorbeeld wat vers fruit.