Vegan worden, hoe doe je dat nu precies? En wat is de beste aanpak als je vegan wilt worden? Je kunt natuurlijk cold turkey stoppen met het eten van alle dierlijke producten, want dat is wat het inhoudt wanneer je vegan bent. Het betekent dat je voortaan alle dierlijke voedingsmiddelen en misschien ook wel alle producten waar dieren voor gebruikt zijn laat staan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een vegan lifestyle na te leven. Kies vooral voor een manier die bij jou past. 

Bedenk wat jij belangrijk vindt

Wat is de reden dat je graag vegan wilt worden? Wanneer je deze reden voor jezelf helder hebt is het ook makkelijker om tegen het weerwoord van anderen te kunnen. Want ja, je gaat te maken krijgen met vragen. Waarbij je met een allergie kunt zeggen, dit mag ik niet daar word ik ziek van (waar iedereen alle begrip voor heeft) is dat wanneer je vegan wordt een ander verhaal. Mensen gaan zeker vragen stellen waarom je bepaalde zaken niet eet en op het antwoord dat je geeft een weerwoord geven. Probeer voor jezelf duidelijk te hebben waarom je het doet. Dit is ook prettig voor het bepalen op welke manier jij vegan wilt worden. Wil jij echt alles van het lijstje schrappen? Of draag je bijvoorbeeld wel nog de leren schoenen die je toch al in de kast hebt staan omdat je het nog erger vindt dat ze daar anders voor niets staan?

Bepaal van te voren hoe je met bepaalde situaties om gaat

Door van te voren na te denken over wat je wel en absoluut niet eet, kun je op het moment zelf ook eenvoudiger een keuze maken. Sla jij bijvoorbeeld op een verjaardag een stuk taart niet af als er geen vegan alternatieven zijn? En wanneer je naar een restaurant gaat, ga je dan alleen naar veganistische restaurants of durf je de gok ook wel te wagen om gewoon ergens te gaan zitten? Het is fijn als je dit van te voren een beetje in kaart hebt gebracht. Daarbij is het ook belangrijk om te zeggen, dat het zich meestal gedurende de tijd dat je vegan bent nog verder vormt naar een manier die het beste bij jou past. 

Schap je alles in een keer of doe je het stap voor stap? 

Als je al vegetarisch eet is de overstap om vegan te worden misschien niet zo heel groot. Ben jij echter een vleesliefhebber en wil je het roer omgooien? Dan kan het nog wel eens lastig zijn om per direct vegan te worden. Probeer wanneer je het lastig vindt eerst om vegetarisch te gaan eten en breid dit steeds een beetje verder uit. Bijvoorbeeld door daarna ook eieren van het menu te halen en daarna steeds minder melkproducten te eten. Heb je het even lastig? Bedenk je dan waarom je in eerste instantie vegan wilde worden. Je kunt er ook altijd weer eens een interessante documentaire bijpakken, zoals What the Health, Forks over Knives of A life on our planet. Na het zien van deze docu’s ben je waarschijnlijk weer extra gemotiveerd om door te gaan met de levensstijl die jij voor ogen hebt. 

Meer weten over een vegan lifestyle of over hoe jij zo natuurlijk mogelijk kan leven? Vraag dan onze Back to Basic Lifestyle Guide aan.