Een vegan eiwitrijk ontbijt, kan dat? Jazeker! Waarschijnlijk herkent iedereen die veganistisch eet de vraag ‘maar wat eet jij dan?’ Blijkbaar denken veel mensen nog steeds dat een maaltijd dierlijke producten nodig heeft. Nu komen er in rap tempo allerlei vegan alternatieven op de markt, maar ook zonder die alternatieven kun jij als veganist prima aan belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten komen. Hierbij een aantal heerlijke vegan eiwitrijke ontbijtjes boordevol eiwitten om je dag goed mee te beginnen. 

Vegan eiwitrijk ontbijt: de Acai bowl

Dit is een heerlijke smoothie bowl gemaakt met onder andere de acai bes. Deze bes zit vol verschillende vitamine, zoals A, B, C en D. Daarnaast is het rijk aan ijzer, calcium en omega-3, -6 en -9. Ook antioxidanten zijn vertegenwoordigd in de acai bes, maarliefst drie keer zoveel als in een normale bes. Nu hebben we het nog niet gehad over vegan eiwitten in dit ontbijt. De bowl is zeer geliefde onder food influencers, omdat je deze zo mooi kunt afwerken. Hier komen de eiwitten te voorschijn! Strooi twee eetlepels hennepzaad en twee lepels chiazaad naast elkaar in een rechte lijn over de bowl. Hennepzaad en chiazaad zijn beide erg eiwitrijk en op deze manier gemakkelijk toe te voegen aan je ontbijt. Ze geven ook een mooi kleurcontrast, het oog wil ook wat 😉 Vervolgens nog wat noten granola, een streepje cacaonibs, een paar plakjes banaan en wat bessen erbij en de bowl is klaar om te serveren.  

Chiapudding 

Dit ontbijt is super simpel en enorm eiwitrijk, wat wil je nog meer? Je hebt er alleen wel wat geduld voor nodig. Door het de avond van te voren te maken, kun je het ‘s ochtends zo uit de koelkast pakken. Je neemt een eetlepel chiazaadjes en 150 ml plantaardige melk, zoals amandelmelk. Even goed roeren en dan kan het de koelkast in. Wacht minimaal een half uur, of bereid het dus de avond van te voren. Er ontstaat een heerlijke pudding die je verder op smaak brengt met honing, granola, pindakaas, fruit, cacaopoeder en nootjes. Met de Vanilla of Chocolate vegan protein van Primal Health kun je de pudding extra smaak geven, ook zorgt dit voor extra eiwitten in het ontbijt. Wat betreft fruit is rood fruit erg lekker maar ook banaan en mango is heerlijk om eraan toe te voegen. 

Vegan eiwitrijk ontbijt

Overnights Oats

Havermout wordt ook veel gebruikt in een vegan eiwitrijk ontbijt. Overnight oats is hier een goed voorbeeld van en lijkt wat betreft maakwijze erg op de eerder genoemde chiapudding. Je hebt hiervoor nodig 40 gram havermout, 150 ml plantaardige melk (het kan ook met water) en een theelepel lijnzaad. Ook hier meng je alle ingrediënten met elkaar, een nachtje in de koelkast en de volgende ochtend heb je een heerlijk voedzaam en eiwitrijk ontbijt. Garneer het in een kom nog met 1 of 2 eetlepels hennepzaad, wat granola, pindakaas, nootjes en natuurlijk vers fruit. 

Boterham met pindakaas

Wie is er niet groot mee geworden? Een boterham met pindakaas is een makkelijk eiwitrijk ontbijt dat je zo hebt klaargemaakt. Kies hierbij wel voor de 100% pindakaas, die voor 100% bestaat uit pinda’s. 30 gram pinda’s bevatten ongeveer 7,9 gram eiwitten. Wil je er een beetje iets bijzonders van maken? Kies dan voor een geroosterde volkoren boterham met een goede laag pindakaas, een paar plakjes banaan en een eetlepel hennepzaad. Heerlijk voor ontbijt of als lunch. 

Ben jij nu bang dat je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt wanneer je vegan eet? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je dagelijkse voeding aan te vullen met Vegan Protein. Van deze proteïne maak je gemakkelijk een shake om zo je dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. 

Leave a Reply