Ontstekingsremmende recepten zijn er om ontstekingen in het lichaam te voorkomen ofwel snel te laten verdwijnen. Er is een divers scala aan ontstekingsremmend voedsel en hier kun je heerlijke recepten mee maken. We lichten onze favoriete voor je uit. 

Kleurrijke bowl 

Dit is een favoriet en heel gemakkelijk om te maken. Je kunt het zo kleurrijk maken als je wilt en voedingsstoffen toevoegen die jij lekker vindt. Probeer natuurlijk wel voor voedingsmiddelen te kiezen met een ontstekingsremmende werking, anders valt dit recept niet meer onder de categorie ontstekingsremmende recepten. Omega-3 vetzuren zijn onwijs belangrijk om ontstekingen tegen te gaan, daarom voegen we vooral groenten toe die veel omega-3 bevatten.

Ingrediënten per persoon: 

  • Flinke hand veldsla 
  • 1/2 Avocado 
  • 1/2 Zoete puntpaprika 
  • Zeewier 
  • 1,5 Rode biet 
  • 1/2 Mango 
  • Rijst 
  • Handje walnoten
  • 1 eetlepel Natural Green Hearts (Primal Health)
  • Naar smaak een beetje sojasaus 

Je kookt de rijst volgens de verpakking en snijd alle groenten en de mango in stukjes. Vervolgens maak een diep bord op met een bedje van veldsla, de rijst in het midden en alle groenten er omheen en bestrooi dan rijkelijk met de Natural Green Hearts. Zo simpel is het en dit is echt een favoriet bij ons in huis. Doordat je alle groente rauw eet, gaan er geen voedingsstoffen verloren en is dit een extra ontstekingsremmend recept. Voeg naar smaak eventueel een beetje sojasaus toe. 

Verse sap

Verse sap gemaakt met veel groenten is natuurlijk altijd een goed idee. Dit sapje is super eenvoudig te maken en heerlijk! Je kunt een grote hoeveelheid maken en in losse bekers invriezen. ‘s avonds haal je het bevroren sap uit de vriezer om er ‘s ochtend van te kunnen genieten. Zo kun je iedere dag goed starten vol vitamines. Daarbij bevat de sap spinazie en gember waardoor dit helemaal in het lijstje ontstekingsremmende recepten valt. 

Ingrediënten voor 300 ml sap: 

  • 3 grote handen spinazie 
  • 5 appels (liefs Granny Smith)
  • 3 a 4 stengels bleekselderij 
  • 5 a 6 takjes krulpeterselie
  • 1 geschilde limoen 
  • ½ geschilde citroen 
  • 1 flinke komkommer 
  • Stuk verse gember ter grootte van een duim
  • 1 a 1,5 eetlepels Natural Green Protein

Wanneer je alle ingrediënten gewassen en indien nodig gesneden klaar hebt liggen, kan alles door de sapcentrifuge. Even roeren na het persen van het sap en je hebt een heerlijk gezond drankje om de dag mee te beginnen. Overigens is het ook een heerlijke booster op ieder moment van de dag. 

Gember shotje

Voor dit shotje heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Een puur gember shotje is vaak erg heftig om in een keer tot je te nemen, daarom voegen we er wat appel en citroen aan toe. 

Ingrediënten voor 5 shotjes: 

  • 1 groene appel 
  • 50 gram gember 
  • 1 citroenen (geschild)
  • Een handje platte peterselie

Bovenstaande ingrediënten stop je vervolgens in de slowjuicer of sapcentrifuge om hier een heerlijk sapje van te maken. Je kunt op smaak eventueel meer of minder gember toevoegen. Gember is ontstekingsremmend en geeft een boost aan je immuunsysteem, ideaal dus wanneer jouw weerstand wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. 

5 x ontstekingsremmende recepten

Curry met kurkuma 

Dit is een heerlijk ontstekingsremmend recept met zowel gember als kurkuma van Leef Puur Natuur. Daarnaast bevat het onder andere spinazie en is het koolhydraatarm door de keuze voor bloemkoolrijst. 

Ingrediënten voor twee personen: 

  • 300 gram tempeh stukjes
  • 1 rode paprika
  • 1 teen verse knoflook
  • 2 tomaten
  • 300 gram verse spinazie
  • 1 sjalot
  • 1tl tl komijnpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 2 tl kurkumapoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 100 ml kokosmelk (dik)
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 2 el olijfolie
  • Verse koriander
  • Zeezout en zwarte peper

Begin met het klein snijden van de paprika, tomaten, knoflook en de sjalot. Bak de groente in een ruime wokpan. Meng de kruiden en een halve eetlepel olie samen tot een marinade en voeg toe aan de groente. Bak de groenten op middelhoog vuur en voeg na 3 minuten de kokosmelk toe. Draai het vuur laag en laat de curry 12 minuten sudderen. Na 10 minuten voeg je de spinazie toe om deze te laten slinken.

Terwijl de curry suddert bak je in een andere pan met een beetje olie de tempeh . De bloemkoolrijst roerbak je ook in een aparte pan met een beetje olie. 

Als laatste voeg je de tempeh aan de curry toe en breng je het geheel op smaak met wat extra chilipoeder of peper. Serveer de bloemkoolrijst samen met de curry en garneer het geheel met verse koriander. Je hebt een heerlijke vegan curry die ontstekingen tegen gaat. 

Chia chocolade pudding

In deze geweldige pudding van AM Lifestyle komen zo veel gezonde voedingsstoffen samen dat het een verademing is voor het lichaam. Denk aan spinazie, avocado’s, blauwe bessen, chiazaad, matcha poeder en cacao. Allemaal ingrediënten die ontstekingen tegengaan. De pudding bestaat uit verschillende lagen en je hebt voor de bereiding enkel een blender nodig. 

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen:

De eerste laag

  • 2 handjes verse spinazie
  • ½ banaan
  • 1 Medjooldadel, ontpit
  • 1 tl matcha poeder
  • ca. 30 ml water

Alle bovenstaande ingrediënten voeg je toe in de blender en blend je tot een zacht geheel. Giet dit over in een glas en laat even rusten terwijl je de volgende laag maakt.

De middelste laag

  • 25 ml (plantaardige) melk
  • 15 g chiazaad
  • 15 g Natural Green Hearts (Primal Health)
  • ½ banaan
  • tl vanillepoeder

Voor deze laag heb je ook de blender nodig. Hierin meng je de banaan, plantaardige melk en de vanille poeder tot een gladde massa. Je kunt hiervoor ook heel goed de Vanilla Vegan Protein van Primal Health gebruiken om de nodige eiwitten toe te voegen. Wanneer de ingrediënten zijn gemengd lepel je hier rustig de chiazaadjes doorheen. Vervolgens schenk je deze laag op de eerste laag en zet je het glas in de koelkast om de middelste laag op de laten stijven. 

De laatste laag

  • ½ avocado, geschild en ontpit
  • ½ banaan
  • 2 el blauwe bessen
  • 5 blaadjes verse munt
  • 1 Medjooladel, ontpit
  • 1 el raw cacaopoeder
  • ca. 30 ml water

Voeg alle ingrediënten weer samen in de blender om dit tot een geheel te mengen. Vervolgens giet je de laatste laag over de middelste laag en zet je het glas voor 15 minuten terug in de koelkast. Garneer de pudding net voor het eten met wat vers fruit zoals aardbei en blauwe bessen en voeg wat cacao nibs toe. Je hebt een prachtig ontbijt of toetje wat er niet alleen geweldig uitziet, maar ook nog eens super gezond is! 

Leave a Reply