Skip to main content

Omega-3 vetzuren (ALA) uit plantaardige voeding halen is zeker mogelijk en erg belangrijk wanneer jij geen dierlijke producten eet. Deze essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol bij de werking van eiwitten, enzymen en hormonen en kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Hierbij een lijstje met plantaardige voedingsmiddelen waaruit jij omega-3 kunt halen. 

Spruitjes

Vol omega-3 zitten deze groenten. 78 gram gekookte spruiten bevat namelijk 135 mg omega-3. Dit is 12% van de gemiddelde dagelijkse behoefte. Daarnaast bevatten ze veel vitamine K en C en zijn ze vezelrijk. Spruitjes zijn daarom een mooie toevoeging in de wintermaanden om wat extra weerstand op te bouwen. 

Walnoten

Wist je dat walnoten eigenlijk geen noten zijn? Officieel vallen ze onder de steenvruchten. Deze ‘noten’ worden vaak gezien als heuse superfood door de vele goede vetzuren en antioxidanten. Ook omega-3 is rijk vertegenwoordigd in deze steenvrucht. 100g gram walnoten bevat ongeveer 9 gram omega-3. 

Lijnzaad

100 gram lijnzaad bevat 23 gram omega-3 en is daarmee een belangrijke bron van deze essentiële vetzuren. Je strooit het gemakkelijk over je salade of een smoothie. Wil je er echt het meeste uithalen? Maal de zaadjes dan fijn met een koffiemolen of vijzel, hierdoor kun jij nog meer profiteren van de voedingsstoffen die erin zitten. Zorg ervoor dat je dit vlak voor het nuttigen doet om ervoor te zorgen dat de vetten nog niet oxideren. 

Hennepzaad 

Hennepzaad is ook ontzettend voedzaam en bevat de nodige essentiële aminozuren. De verhouding tussen omega-3 en omega-6 is hierbij perfect in balans. Door vegetariërs en veganisten wordt het vaak toegevoegd aan de dagelijkse voeding omdat de zaden vezel- en eiwitrijk zijn. Door de nootachtige smaak is hennepzaad gemakkelijk aan allerlei gerechten toe te voegen. Inspiratie nodig voor recepten die je met deze hennepzaden kunt maken? Check onze hennepzaad recepten

Groene bladgroenten, veldsla

Groene bladgroenten worden vaak genoemd omdat deze rijk zijn aan omega-3. Toch zit er wel degelijk verschil in de diverse bladgroenten. Je kunt het beste kiezen voor veldsla. Deze slasoort bevat namelijk 0,24 gram omega-3 (ALA) per 100 gram. Spinazie bevat 0,13 gram omega-3 per 100 gram en je vindt slechts 0,02 gram omega-3 terug in broccoli en waterkers. Kies daarom ook af en toe voor een handje veldsla om je de omega-3 balans in orde te houden. 

Zo zie je, er zijn genoeg mogelijkheden om omega-3 uit plantaardige voeding te halen. Hier hoeft geen dier aan te pas te komen en jij komt wat betreft voedingswaardes niets te kort.

Leave a Reply