Skip to main content

Het afweersysteem natuurlijk versterken, hoe doe je dat? Waarschijnlijk heb je het al gemerkt in je omgeving, het griepseizoen is weer begonnen. Wanneer de dagen korter en kouder worden zijn onze lichamen vatbaarder voor ziektes en hierdoor zijn we sneller verkouden. Wij geloven in het zelfherstellend vermogen van het lichaam en in de kracht van Moeder Natuur. Met de onderstaande tips versterk jij jouw afweersysteem op een natuurlijke manier.

Besteed aandacht aan je darmen voor een sterker natuurlijk afweersysteem

Ongeveer 70% van jouw afweersysteem bevindt zich in je dikke darm, een goede reden dus om goed voor je darmen te zorgen. Het grootste gedeelte van je microbioom bevindt zich ook in je dikke darm, zij werken samen als een team bij het bestrijden van virussen of andere ziekteverwekkers. Het microbioom bestaat uit kleine beestjes die bestaan uit bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Als jouw microbioom in balans is helpt het mee met het versterken van je afweersysteem. De bacteriën in jouw darmen zijn daarnaast dol op vezels en deze zorgen voor balans in jouw darmen. Vezels zitten vooral in plantaardige producten. Hierbij kan je denken aan granen, groente, fruit, noten, aardappelen of peulvruchten. Deze producten bevatten daarnaast ook verschillende vitamine en mineralen die ook helpen bij het natuurlijk versterken van je afweersysteem.

buiten wandelen sterker afweersysteem

Ook help je jouw darmen met het natuurlijk versterken van jouw afweersysteem met het eten van probiotische voeding. Hierbij kan je onder andere denken aan zuivel producten zoals yoghurt, kefir of karnemelk maar ook aan gefermenteerde sojaproducten zoals misosoep en tempeh. Zuurdesembrood en gefermenteerde groenten als augurken of kimchi bevatten ook probiotica.

Beweeg voldoende in de buitenlucht

Het wordt aangeraden om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, en dan bij voorkeur in de buitenlucht. Wanneer je lekker in de zon beweegt kan jouw lichaam direct vitamine D aanmaken, wat jouw afweersysteem ook weer natuurlijk versterkt. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Wil je wat kilo’s kwijt, dan kan het helpen om meer plantaardige producten te eten. Deze producten zijn caloriearm en bevatten veel gezonde voedingstoffen. Dit zorgt tegelijkertijd weer voor een versterking van je afweersysteem. Merk jij dat jouw afweersysteem nog steeds een versterking kan gebruiken? Dan is het wellicht een idee om supplementen te gebruiken. De All Vegan Immune Booster is een alles-in-een plantaardige capsule die jouw afweersysteem natuurlijk kan versterken. Perfect voor de tijden wanneer jouw lichaam een extra ondersteuning kan gebruiken.

Vegan immuunsysteem booster

Koud douchen voor een sterker immuunsysteem

Koud douchen of een ijsbad nemen zijn erg populaire tools om het afweersysteem natuurlijk te versterken. Velen hoorden hier als eerst van door Wim Hof maar ondertussen zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de voordelen van koud douchen of een ijsbad nemen. Uit de resultaten komt onder andere naar voren dat de kou een positief effect heeft op het afweersysteem en dat de deelnemers hierdoor minder werkverzuim hadden.

Merk jij dat je veel last hebt van ontstekingen in je lichaam? Bekijk dan eens onze lijst van natuurlijke ontstekingsremmers.