Skip to main content

De functie van eiwitten in je lichaam is essentieel. Wanneer je onvoldoende eiwitten binnen krijgt kan je als mens simpelweg niet bestaan. Doordat eiwitten erg bekend zijn in de sportwereld wordt soms gedacht dat voldoende eiwitten eten enkel van belang is voor fanatiek sporters. Niets is minder waar. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Dit gegeven laat al zien dat eiwitten voor iedereen essentieel zijn. Lees verder hoe jij kan profiteren van de functie van eiwitten.

Wat zijn eiwitten?

Allereerst is het van belang om te begrijpen wat eiwitten precies zijn. Eiwitten vallen samen met koolhydraten en vetten onder de macronutriënten. Deze macronutriënten zijn voedingsstoffen die dienen als brandstof voor je lichaam. Van deze stoffen krijg je dus energie en kan jij goed functioneren gedurende de dag. Eiwitten leveren naast energie ook aminozuren. Hierdoor is eiwit naast een brandstof ook een bouwstof.

Aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam en bepalen hoe verschillende onderdelen van ons lichaam eruit zien. Alle lichaamscellen en weefsels bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten, dus je kunt je al voorstellen hoe belangrijk het is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. De vele functies van eiwitten leggen we hieronder verder uit.

All Vegan Protein Primal Health

De groei functie van eiwitten

De meest bekende functie van eiwitten is spieropbouw en spierherstel. Maar eiwitten zijn dagelijks bezig om onze weefsels en cellen te vernieuwen. Hierbij kan je denken aan krachtsporters maar ook aan kinderen. Kinderen groeien hard en hebben hiervoor voldoende eiwitten nodig. Andere groepen zoals veganisten hebben ook baat bij extra eiwitten. Naast dat een functie van eiwitten is om beschadigde weefsels te herstellen, zijn er ook eiwitten nodig om bestaande cellen te vernieuwen. Onze cellen zijn namelijk constant bezig met vernieuwing. Daarnaast zijn er extra eiwitten nodig bij (brand)wonden zodat jouw lichaam zichzelf kan herstellen.

Vele andere functies van eiwitten

Een andere functie van eiwitten is de rol binnen het afweersysteem. Wanneer je te weinig eiwitten binnen krijgt is de kans groot dat je een verminderde afweer krijgt.  Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem binnen ons lichaam om bijvoorbeeld virussen, bacteriën en parasieten te bestrijden. Jouw lichaam gebruikt onder andere antilichamen om deze indringers te bestrijden. En wat heeft jouw lichaam nodig om antilichamen te vormen? Je raad het al, eiwitten.

Daarnaast zijn eiwitten nodig voor het aanmaken van hormonen. Ons lichaam maakt zelf hormonen aan maar heeft hiervoor wel voldoende eiwitten nodig. Hormonen regelen allerlei processen in jouw lichaam. Ze helpen onder andere bij de stofwisseling, voortplanting en onze gemoedstoestand. Hormonen zijn essentieel voor jouw lichaam.

De functie van eiwitten bij transport

Tot slot is een andere essentiële functie van eiwitten het transport van zuurstof en voedingstoffen door het lichaam. Een van de bekendste transporteiwitten is hemoglobine. Dit eiwit bevindt zich in onze rode bloedcellen en helpt hier om zuurstof te vervoeren. De rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de plek waar jij het op dat moment nodig hebt. Dus wanneer je aan het sporten bent wordt er meer zuurstof geleverd aan de spiergroep die jij gebruikt.

Een eenvoudige manier om meer eiwitten binnen te krijgen is het gebruik van een eiwitpoeder. Onze All Vegan Protein is verkrijgbaar in de smaken vanille en chocolade. Deze poeders zijn volledig plantaardig en bevatten alle essentiële aminozuren. Hiermee kan jij profiteren van alle functies die eiwitten hebben in jouw lichaam!